Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2010

AstroPoint: Ανακαλύφτηκε ο πρώτος εξωπλανήτης πλούσιος σε άνθρακα.

Ερευνητές από το ΜΙΤ πρόσφατα μέτρησαν την πρώτη πλανητική ατμόσφαιρα η οποία είναι ουσιαστικά εμπλουτισμένη σε άνθρακα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι στην ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη WASP-12b η αναλογία άνθρακα και οξυγόνου είναι μεγαλύτερη από ένα. Ο WASP-12b έχει περίπου 1,4 φορές τη μάζα του Δία και βρίσκεται σε απόσταση 1200 έτη φωτός από τη Γη. Όπως αναφέρεται στην εργασία που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, αυτή η πλούσια σε άνθρακα ατμόσφαιρα στηρίζει την πιθανότητα πως βραχώδεις εξωπλανήτες θα μπορούσαν να συνίστανται από βράχους με καθαρό άνθρακα μάλλον, όπως διαμάντια ή γραφίτη, παρά από βράχους με βάση το πυρίτιο που βρίσκουμε στη Γη.
Παρόλο που ο WASP-12b είναι ένας «καυτός Δίας» ή, αν θέλετε, ένας υπερβολικά θερμός εξωπλανήτης μεγέθους του Δία, ο οποίος που στο μεγαλύτερο μέρος αποτελείται από αέριο και δεν έχει επιφάνεια που να μπορεί να φιλοξενήσει ζωή, η ανακάλυψη είναι σημαντική επειδή μας εισάγει σε μια εξολοκλήρου νέα τάξη εξωπλανητών για εξερεύνηση. Είναι επίσης πιθανό ότι βραχώδεις εξωπλανήτες μεγέθους της Γης μπορεί να έχουν σχηματιστεί γύρω από παρόμοια άστρα, όπως αυτό του WASP-12b, δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Αν ανιχνευτούν αυτοί οι μικρότεροι πλανήτες θα μπορούσαν επίσης να έχουν πλούσια σε άνθρακα ατμόσφαιρα, αλλά και εσωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι για την ύπαρξη ζωής σε αυτούς τους πλανήτες, θα μπορούσε να έχει επιβιώσει με πολύ λίγο νερό και οξυγόνο και με άφθονο μεθάνιο. Αυτό δεν είναι τόσο τραβηγμένο μετά την ανακοίνωση της NASA για την ανακάλυψη στη Γη βακτηρίων που μπορούν να επιβιώσουν σε αρσενικό, δηλαδή σε ένα δηλητήριο για τον άνθρωπο.
Με βάση θεωρίες σχετικά με τι θα μπορούσαν να μοιάζουν εξαιρετικά θερμοί Δίες, όπως ο WASP-12b, υποθέτοντας λόγο άνθρακα προς οξυγόνο στο 0,5, προηγούμενα μοντέλα προτείνουν ότι οι ατμόσφαιρές τους θα πρέπει να έχουν αφθονία υδρατμών, πολύ λίγο μεθάνιο και ένα στρώμα ατμόσφαιρας γνωστό ως στρατόσφαιρα. Πράγματι οι ερευνητές ανίχνευσαν μια ατμόσφαιρα με το μεθάνιο να υπερβαίνει περισσότερο από 100 φορές και το νερό να είναι λιγότερο από ότι αναμένονταν. Η αναλογία άνθρακα προς οξυγόνο παρατηρήθηκε να είναι μεγαλύτερη από ένα, καθώς επίσης και ότι υπήρχε έλλειψη στρατόσφαιρας, τα οποία αντίκεινται στις υπάρχουσες θεωρίες.
Φαίνεται ότι εξωπλανήτες με εσωτερικό που στηρίζεται στον άνθρακα θα μπορούσαν να εμφανίσουν μια σειρά από επιφανειακά χαρακτηριστικά, ατμοσφαιρικές συνθέσεις και μια δυναμική να έχουν ωκεανούς ή ζωή.

Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2010

Από τη Ιστορία της Επιστήμης: Το πρώτο ποντίκι σε video.

Απολαύστε το χωρίς σχόλια:

Πρόσωπα της Επιστήμης: George Boole.

Ο George Boole είναι το πρόσωπο στο οποίο αφιερώσαμε τη στήλη, όπου δημοσιεύω θέματα από την Ιστορία της Επιστήμης για την ημερομηνία 8 Δεκεμβρίου. Άγγλος μαθηματικός προσπάθησε να δώσει μαθηματική μορφή στους συλλογισμούς. Είχαν, βέβαια, προηγηθεί κάποιες προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή, κυρίως από τον Leibniz, o Boole όμως ήταν ο πρώτος που συνέθεσε μια ολοκληρωμένη θεωρία. Χρησιμοποίησε ένα σύνολο συμβόλων για τις λογικές πράξεις, επιλέγοντας τόσο τα σύμβολα όσο και τις πράξεις κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζουν με τις αντίστοιχες αλγεβρικές και απέδειξε ότι τα σύμβολα δίνουν λογικά αποτελέσματα με την εφαρμογή αλγεβρικών μετασχηματισμών.
Την εργασία του Boole στην συμβολική λογική επεξέτεινε ο Βρετανός μαθηματικός John Venn, απεικονίζοντας τις λογικές προτάσεις με τεμνόμενους κύκλους, τα βένεια διαγράμματα. Αν η άλγεβρα του Boole είναι ένα είδος αλγεβρικής λογικής, η εργασία του Venn είναι ένα είδος γεωμετρικής λογικής. Ο Boole στις αριθμητικές πράξεις του πολλαπλασιασμού (xy), της πρόσθεσης (x+y) και της άρνησης (-x) αντιστοίχισε τις λογικές πράξεις της σύζευξης (x∧y), της διάζευξης (x∨y) και της άρνησης (¬x), έτσι ώστε να μπορούν να δομηθούν σειρές πράξεων όπως x∧(y∨z). Αυτό συμπίπτει με ένα σύνολο όλων των πράξεων στη σειρά {0, 1}. Από εδώ ξεκινάνε οι εφαρμογές που οδηγούν στις λογικές πύλες, για τις οποίες θα μιλήσουμε άλλη φορά και μας θυμίζουν τη γλώσσα των υπολογιστών.
Ο Boole γεννήθηκε 2 Νοεμβρίου του 1815 και άφησε την τελευταία του πνοή 8 Δεκεμβρίου της χρονιάς του 1864.

Και μια γελοιογραφία που μας βοηθάει για την κατανόηση της έννοιας της λογικής:

Σε όσους διδαχθήκαμε λογική στο σχολείο εύκολα θα θυμίσει μια σειρά συλλογισμών που διατυπώναμε στο μάθημα και μας κυνηγούσαν οι καθηγητές για την αυθάδειά μας:
1. Το μπουζούκι είναι όργανο.
2. Ο χωροφύλακας είναι όργανο.
άρα
3. Ο χωροφύλακας είναι μπουζούκι.
Και να μην ξεχνάμε πως ήταν η περίοδος της χούντας και των ρουφιάνων.

Πρόσωπα της Επιστήμης: Gerard Peter Kuiper.

Το όνομά του δόθηκε σε μια ζώνη (ζώνη Kuiper) από μικρά ουράνια σώματα η οποία βρίσκεται έξω από την τροχιά του Ποσειδώνα, μετά από την πρότασή του για την ύπαρξη αυτής της ζώνης, πριν ακόμη επιβεβαιωθεί και με παρατηρήσεις. Ο Gerard Peter Kuiper, γεννήθηκε 7 Δεκεμβρίου του 1905 στην Ολλανδία και υπήρξε ένα σημαντικός Αμερικανός αστρονόμος ο οποίος ανακάλυψε την Μιράντα, ένα φεγγάρι του πλανήτη Ουρανός και τη Νηρηίδα, ένα φεγγάρι του Ποσειδώνα και μέτρησε τη διάμετρο του Πλούτωνα. Το 1945 ο Kuiper ανίχνευσε διοξείδιο του Άνθρακα αλλά και απουσία Οξυγόνου στην ατμόσφαιρα του πλανήτη Άρη, ενώ τη δεκαετία του 1960 πρωτοστάτησε στη εναέρια υπέρυθρη παρατήρηση και υπηρέτησε ως επικεφαλής επιστήμονας σε πρόγραμμα που σχετίζονταν με τη Σελήνη. Αναλύοντας φωτογραφίες από το πρόγραμμα αυτό προσδιορίστηκαν περιοχές προσσελήνωσης στην επιφάνεια του δορυφόρου της Γης, κατάλληλους για ασφαλείς επανδρωμένες αποστολές. Ο Kuiper άφησε την τελευταία του πνοή 23 Δεκεμβρίου του 1973.

Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2010

Ενημέρωση

Από τους φίλους που παρακολουθούν αυτό το blog, για τους οποίους άλλωστε χτίστηκε, οφείλω να ζητήσω μια συγνώμη για την απουσία ενημέρωσης τους για τις προηγούμενες 5 ημέρες. Οι νέες υποχρεώσεις μου και οι εργασίες που απαιτούνται, στην αρχή τουλάχιστον, με αναγκάζουν να μειώσω τις ενημερώσεις προς το παρόν. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν. Ευελπιστώ πως θα μπορέσω να ενημερώνω μια φορά κάθε δυο ημέρες για τις επόμενες 10 ημέρες.
Σύντομα θα υπάρξουν και νέες εκπλήξεις από το blog. Μείνετε στην παρέα.

Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010

Πρόσωπα της Επιστήμης: William Gilbert.

Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα σημαντικό πρόσωπο της Επιστήμης, τον πατέρα των ηλεκτρικών μελετών, τον Άγγλο επιστήμονα William Gilbert, με την ευκαιρία της επετείου του θανάτου του που συνέβη 30 Νοεμβρίου του 1603. Στη διάρκεια της ζωής του, γεννήθηκε 24 Μαΐου του 1544, υπήρξε ένας πρωτοπόρος ερευνητής του μαγνητισμού, ο οποίος ξόδεψε σημαντικό από το χρόνο του ερευνώντας μαγνητικές και ηλεκτρικές έλξεις. Ο Gilbert, ο οποίος είναι γνωστός για το έργο de Magnete (το 1600), επινόησε τα ονόματα της ηλεκτρικής έλξης, της ηλεκτρικής δύναμης και του μαγνητικού πόλου και με την εργασία του έγινε ο πλέον διακεκριμένος επιστήμονας στην Αγγλία κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Βασίλισσας Elizabeth I. Στο έργο που προαναφέρθηκε, παρουσίασε μια σειρά από πειράματα με την terrella, τη μικρή Γη, μια συσκευή στην οποία υπήρχε ένας ραβδόμορφος μαγνήτης σε μια σφαίρα. Σημειώνοντας ότι η μαγνητική βελόνα των πυξίδων δεν δείχνει μόνο τον Βορά και το Νότο, αλλά και προς τη κάτω, σκέφτηκε ότι η Γη λειτουργεί σαν ένα ραβδόμορφο μαγνήτη. Όπως ο Κοπέρνικος πίστευε ότι η γη περιστρέφεται γύρο από τον άξονά της και ότι τα σταθερά άστρα δεν βρισκόταν όλα στην ίδια απόσταση από τη Γη και πίστευε επίσης ότι ήταν ένας τύπος μαγνητισμού αυτό που κρατάει τους πλανήτες στις τροχιές τους.

Astropoint: Σύντομες Ειδήσεις από το Διάστημα.

Χρησιμοποιώντας την Σελήνη για τα νετρίνα.
Αναζητώντας να ανιχνεύσουν τα μυστηριώδη, πολύ υψηλής ενέργειας, νετρίνα που προέρχονται από τις μακρινές περιοχές του διαστήματος ομάδα αστρονόμων χρησιμοποίησε τη Σελήνη ως μέρος ενός καινοτόμου συστήματος τηλεσκοπίου για την έρευνα. Το έργο τους οδήγησε σε νέα βαθειά γνώση για την πιθανή προέλευση του ασύλληπτου υποατομικού σωμάτιου και άνοιξε το δρόμο για μια νέα θέαση του Σύμπαντος στο μέλλον.

Ανίχνευση μορίων από την ατμόσφαιρα φεγγαριού του Κρόνου.
Το διαστημικό σκάφος της NASA, Cassini, ανίχνευσε μια πολύ αδύνατη ατμόσφαιρα που είναι γνωστή ως εξώσφαιρα, η οποία περιέχει οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα στο παγωμένο φεγγάρι του Κρόνου, τη Ρέα. Είναι η πρώτη φορά που μια διαστημοσυσκευή απευθείας συλλαμβάνει απευθείας μόρια από μια ατμόσφαιρα που περιέχει οξυγόνο, έστω και πολύ λεπτή, ενός κόσμου εκτός της Γης.

Νέα από την Αφροδίτη.
Ένα μυστηριώδες, υψηλού υψόμετρου, στρώμα του διοξειδίου του θείου ανακαλύφθηκε από τη διαστημοσυσκευή της ESA Venus Express. Αν και τα ευρήματα μας λένε περισσότερα σχετικά με τον πλανήτη Αφροδίτη, θα μπορούσαν να είναι μια προειδοποίηση κατά της έγχυσης στην ατμόσφαιρα της Γης σταγονιδίων θείου για την άμβλυνση της αλλαγής του κλίματος.

Ερυθροί νάνοι δείχνουν τριπλάσιο αριθμό άστρων.
Αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει ότι τα μικρά αδύναμα άστρα, γνωστά ως κόκκινοι νάνοι είναι περισσότερο παραγωγικά από ότι προηγούμενα στοχαζόμασταν, τόσο πολύ έτσι ώστε ο συνολικός αριθμός στο Σύμπαν είναι πιθανά τρεις φορές μεγαλύτερος από ότι θεωρούσαμε.

Η υπερ-Γη που ανακαλύφθηκε το 2009 έχει ατμόσφαιρα.
Τον Δεκέμβριο του 2009, αστρονόμοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη μιας υπέρ-Γης, γνωστής ως GJ 1214b, για την οποία έχουν αναφερθεί σημάδια ότι ο καινοφανείς κόσμος πιθανά να έχει ένα παχύ στρώμα αέριας ατμόσφαιρας. Τώρα μια ομάδα επιστημόνων έκανε τις πρώτες μετρήσεις της ατμόσφαιρας της GJ 1214b. Ωστόσο οι μετρήσεις φαίνεται να εγείρουν περισσότερα ερωτήματα σχετικά με την σύσταση της ατμόσφαιρας του πλανήτη από όσα απαντάνε.